این کتاب بر اساس تجربیات و یادداشتهای حاصل یک دوره ده ساله از فعالیتهای علمی و انجام پروژههای تخصصی با زبان برنامه نویسی پایتون تهیه شده است. تا حدودی روایت چگونگی تألیف این کتاب با نحوه تولد و رشد خود زبان پایتون مشابهت خاصی دارد؛ بهطوریکه آقای فانروسوم، مبدع زبان برنامه نویسی پایتون، در یک دوره فراغت تعطیلات کریسمس شروع به نوشتن یک زبان برنامهنویسی نمود و نام آن را نیز از یک سریال کمدی اقتباس نمود که نشان میدهد در ابتدا تصمیم جدی برای ساخت یک زبان برنامهنویسی نداشته، ولی رفتهرفته به سمت خلق یک زبان جدید پیش رفت.
در این کتاب تلاش زیادی برای ارائه لغات و اصطلاحات با بار معنایی خاص که در آشنایی اولیه با اصول ریاضی و حتی اصول زبان برنامهنویسی رایانه ای وجود دارد انجام نشده است؛ برای مثال سعی بر تعریف محاسبات توزیع آماری از قبیل توزیع آماری نرمال، گاما، پیرسون و سایر موارد برای تعریف توابع نشده است و بر همین اساس به خوانندگان توصیه می شود که توضیح و تفصیل این موارد را در کتب مرجع پیگیری نمایند. نویسندگان در این کتاب فقط در راستای پیاده سازی موارد چهارگانه فوق الذکر اهتمام داشته اند. در همین جهت، بر آشنایی اولیه با برخی از انواع دادههای مورداستفاده در پایتون (اعداد، رشته و دیکشنری) که در فصول پایانی کتاب موردنیاز است تأکید بیشتری میشود. البته تمامی موارد بحث شده تاحدممکن مرتبط به هم هستند. باوجوداین، پس از آشنایی اولیه، خوانندگان و دانشجویان میتوانند هریک از بخش های کتاب را مجزا اجرا نمایند.
کتابی که پیش رو دارید امکان آشنایی سریع و راحت با برنامهنویسی پایتون را فراهم مینماید. برای استفاده آسان تا حد ممکن سعی بر کاهش کدنویسی شده است. از دیگر مزایای این کتاب، این خواهد بود که خوانندگان با فراگیری مفاهیم موجود در این راهنما در نهایت قادر به تولید و انتشار برنامههای کاربردیِ تخصصی خواهند شد. بهعبارتدیگر، این کتاب شما را با ساختار ابتدایی نوشتاری زبان برنامهنویسی و شمای کلیِ فرایند برنامه نویسی شیءگرا آشنا میسازد.
نگارندگان این راهنما بر این اصل کاملاً اذعان دارند که تاکنون اهتمام کمتری برای انتشار نرم افزارهای متنباز شده است؛ به علت تبلیغ کم، کمبود کاربران و عدم آشنایی عموم مردم، این نقیصه سبب شده جامعه علمی ایرانی از قافله این نوع ابزارهای کاربردیِ تخصصی عقب بماند. از طرفی، از مهمترین انگیزههای اصلی نگارندگان در تهیه چنین کتابی، فراهم نمودن بسترهای آموزشی لازم در راستای نشر آزاد علم در زمینه ساخت نرمافزارهای متنباز بوده است و امید آنکه این کتاب بهعنوان اولین گام در این جهت، مقبول واقع شده و در ادامه «نهضت نرم افزار آزاد و متن باز برای همه» کتب و محتوای آموزشی مفید منتشر شوند. بهعبارتدیگر، این کتاب درواقع، میتواند مقدمه ای برای سایر کتب محسوب گردد؛ چراکه در این کتاب فقط توانایی برنامه نویسی محض پایتون موردبحث قرارگرفته است و از ماژول خارجی دیگری کمتراستفاده شده است. مؤلفان قصد دارند در نسخه بعدی، کتابی مجزا با تمرکز بر کاربرد پایتون در پردازش داده جغرافیایی (مختص علوم مکانی)، روش های داده کاوی، کاربرد پایتون در اینترنت و بالأخص وب جیآیاس و در نهایت بازی های رایانه و سایر کاربردهای عملی پایتون ارائه نمایند.
در این کتاب، در فصل اول برای آشنایی کاربران و خوانندگان در مورد نصب نرمافزار پایتون بحث میگردد. در فصل دوم، کلیاتی در مورد متغیرهای زبان برنامهنویسی و اعداد بیان میگردند.
در فصل سوم تا ششم، به ترتیب در مورد انواع داده های موجود در پایتون شامل داده های چندتایی، رشته ای، لیست، دیکشنری و مجموعه بحث خواهد شد؛ در اینجا شما با جزئیات انواع داده و ابزارهای خاص آن ها آشنا می شوید.
در فصل هفتم و هشتم، منطق شرطی و ایجاد حلقهها تشریح میگردد.
در فصل نهم نیز برخی محاسبات مثلثاتی موجود در پایتون تعریف و اجرا میشوند.
در فصل دهم، چگونگی مدیریت فایل ازجمله چگونگی ایجاد نوشته های متنی و خواندن آن موردبررسی قرار میگیرد؛ در این فصل شما بهصورت حرفه ای خواهید آموخت که چگونه فایل های متنی را به برنامه وارد نموده و آنها را بهصورت فایل متنی ذخیره نمایید.
فصل یازدهم درباره تعریف انواع توابع در زبان برنامهنویسی پایتون صحبت میکند؛ در این فصل، انواع توابع پایتون معرفی و تشریح میشوند. بعد از مطالعه این فصل، خواننده قادر به تعریف انواع توابع خواهد بود.
فصل دوازدهم درباره برنامهنویسی شیءگرا یعنی تعریف کلاس است که در اینجا در مورد ماهیت شیء بحث خواهد شد. در این فصل، روش تعریف کلاس بهعنوان شیء در زبان برنامه نویسی پایتون بهصورت مفصل موردبحث قرار خواهد گرفت که با ارائه انواع مثالهای کاربردی در زمینه ایجاد کلاس، خواننده به قدرت واقعی پایتون پی خواهد برد.
فصل سیزدهم به چگونگی مدیریت خطا و استثنا می پردازد.
فصل چهاردهم در مورد مدیریت زمان و تاریخ است؛ اطلاعات ارائه شده در این فصل برای مدیریت سری داده زمانی کاربرد دارد.
در فصل پانزدهم شاخص بارش استانداردشده بر اساس توزیع آماری گاما تعریف خواهد شد،
در فصل شانزدهم بر اساس اسکریپت فصل قبلی، یک برنامه رابط کاربر گرافیکی نوشته می شود.
در نهایت، فصل آخر در مورد شاخص استاندارد اختلاف بارش و تبخیروتعرق خواهد بود. در آخر هر فصل سعی شده است که تمرین برای اجرای عملی آموخته ها ارائه شود؛ توصیه می شود دانشجویان در ابتدا سعی نمایند که بدون مراجعه به راهحل ها، این تمرین ها را حل نمایند و سپس پاسخ، جوابیه خویش را با راهحل کتاب مقایسه نمایند. آنچه در این ساختار برای مؤلفان مهم بود دو ابزار خاص پایتون است که به ترتیب تابع دیکشنری پیش فرض و ماژول csv است که اولی برای ذخیره دادهها در پایتون و دومی برای ذخیره داده ها بهصورت یک فایل متنی کاربرد دارد. آشنایی خوانندگان و کاربران با این دو ابزار باعث رفع محدودیت خاص می گردد.
لطفا جهت دریافت فهرست مطالب این کتاب بر روی لینک زیر کلیک کنید.
با سلام و احترام خدمت مدیر سایت،
از زحمتی برای معرفی کتاب کشیدید تشکر و قدردانی میشود.
این کتاب فقط در مورد برنامه نویسی پایتون (محض) بوده که کاملا با طرز ایجاد یک برنامه کاربردی / عملیاتی را تشریح می نماید؛
برای خوانندگان عزیز هم توصیه می شود با توجه به این ناشر کتاب دانشگاه گرگان بوده (قیمت سوبسیدی هم حساب شده)، ولیمتاسفانه تیراژ این نسخه نیز اندک است لذا توصیه می شود که علاقمندان زودتر اقدام نمایند.
باسلام و احترام
ممنون از شما استاد بزرگوار
با ارزوی موفقیت های بیشتر